Één van de meest favoriete kledingstukken van de selectioneurs zijn toch wel de schoenen, en dit is niet alleen vanwege het feit dat schoenen extreem belangrijk zijn voor het comfort waarmee men zich voortbeweegt. Weinig andere items kunnen namelijk een outfit een dusdanige dosis extra flair, of een geheel andere uitstraling geven dan schoenen. Schoenen zeggen veel over de drager, hoewel tegenwoordig menigeen over een grote diversiteit aan schoenstijlen beschikt voor verschillende gemoedstoestanden en andere omstandigheden.

Vroeger zeiden schoenen echter nog heel veel meer over een persoon. Toen waren er nog geen sneakers en geen UGG’s. Enkel gepast schoeisel. Waren de schoenen goed verzorgd, waren ze verfijnd, waren ze van goede kwaliteit, etc., dan had men vaak te maken met een heer van stand, die niet alleen wist hoe hij zich gedragen moest maar ook wist wat hij dragen moest.

In Engeland gold dit nog veel meer. Een echte Engelsman droeg zijn schoen met trots, ze waren immers van de allerbeste kwaliteit, met de hand gemaakt volgens de meest kwalitatief hoogstaande maakwijze, de ‘Goodyear Welt’, het liefst geheel aangepast aan zijn persoonlijke leest, die reeds bekend was bij zijn eigen schoenmaker.

De Goodyear Welt is een constructie waarbij er meestal een kurklaag wordt geplaats tussen de binnen- en buitenzool van de schoen, die zich vormt naar de voet van de drager. De zool wordt feitelijk tweevoudig aan de leest van de schoen bevestigd. Groot voordeel van deze constructie is de duurzaamheid en het feit dat de schoen heel goed te onderhouden en te reconstrueren is.

Zoals in Nederland de schoenindustrie begin vorige eeuw zich concentreerde in en rondom Waalwijk (oa. Van Bommel en Greve vinden hier hun oorsprong en zijn er nog steeds deels gevestigd), concentreerden de shoemakers in Engeland, ‘Cordwainers’ genaamd, zich voornamelijk in en rondom Northampton. De benaming voor deze Engelse schoenmakers stamt overigens af van het woord Cordovan, een van origine Spaanse leersoort die vroeger veel gebruikt werd in schoeisel van hoge kwaliteit.

Een aantal van de bekendste namen uit deze streek zijn toch wel Church, Crockett & Jones, Edward Green, Grenson, John Lobb en Barker. Deze laatste is wellicht hier wat minder bekend, maar is weer helemaal terug, met zijn extreem hoogwaardige doch meer eigentijdse Barker Black Ltd., een nieuw concept dat op het moment volgens sommigen behoort tot het allerbeste en meest exclusieve aanbod op het gebied van schoenen. Voor het echte werk opteert u natuurlijk voor de ‘bespoken’-alternatieven, waarbij de schoen volledig voor u op maat wordt gemaakt. Hierin zijn met name John Lobb, Edward Green en ook zeker de minder bekende George Cleverley de grote namen.

Omdat connaisseurs ook kunnen genieten van het proces dat leidt tot de totstandkoming van het eindproduct, hieronder een aantal informatieve en vermakelijke filmpjes over een aantal van deze grote namen, zodat u de volgende keer wanneer u één of meerdere van deze schoenen in uw handen heeft, u weet welke personen hun liefde erin hebben gestopt en hoeveel handelingen het wel niet gekost heeft om tot dat meesterlijke eindresultaat te komen. Wij vinden het bijvoorbeeld prachtig om te zien dat ieder paar schoenen nog steeds door Mister Lobb himself wordt gecontroleerd alvorens het naar de klant gaat.

Movies:

Church – Factory Tour

Crockett & Jones – Factory Tour

Edward Green – Factory Tour

John Lobb – Workshop Tour

George Cleverley – Shop & Workshop Tour