Zo’n beetje hét toonbeeld wat betreft de nieuwe generatie shopkeepers. Geen enkele Nederlandse independent menswear store heeft internationaal al zoveel aanzien weten te vergaren als deze shop, met name via de digitale kanalen. Hypebeast, High Snobiety, Selectism en Fresshness Mag zijn slechts enkele ‘s werelds meest vooraanstaande fashion en lifestyle-related websites die vaak al meerdere malen aandacht aan deze Amsterdamse shop hebben geschonken. It’s about time we visit Tenue de Nîmes.

 

Tenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe dat komt? Tenue de Nîmes is simpelweg een concept dat dermate goed is uitgewerkt in al haar uitingen, dat het een universele taal is gaan spreken die een internationaal publiek heeft weten aan te trekken. Een publiek dat in de basis volledig verslaafd is aan denim, wat dan ook de heilige graal blijft voor alle volgelingen van dit denim-instituut, dat in aardsere taal ook wel de ‘denim inspired boutique’ wordt genoemd door haar scheppers en hoeders. Dit publiek bestaat trouwens zowel uit mannen en vrouwen, daar ze ook de dames met dezelfde liefde en overgave bedienen.

 

Tenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

Tenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeans is en blijft namelijk de grote liefde van Menno & Rene, de twee blauwgeverfde zielen die zich al op vroege leedtijd wendden tot hun geloof. Het geloof dat jeans zo’n beetje het meest democratische kledingstuk is dat er bestaat, het discrimineert nooit en geeft zijn drager altijd de zekerheid dat het zich nooit door een simpele slag of stoot laat ontkleden. Sterker nog, jeans groeit met haar drager mee, vertoont letterlijk de unieke littekens en signaturen van alles dat het met de drager heeft mogen meemaken. Net als de drager zelf krijgt de jeans hier telkens meer karakter van en groeit daardoor uit tot een onderdeel van het leven van de drager zelf. Nergens voelt hij zich immers comfortabeler in dan in de jeans die al zo veel met hem heeft meegemaakt, die ‘m nooit heeft teleurgesteld en die zich na alle aanrakingen met de drager zelf volledig heeft gevormd tot de ideale bekleding van het onderlijf in bijna iedere omstandigheid. Hij wordt soepeler in de omgang, geeft je steeds meer bewegingsruimte en onthoudt zelfs de favoriete standjes van je onderste ledenmaten. Liefde voor het leven.

 

Tenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

Tenue de Nimes (Amsterda) by Selectionneurs.com

Tenue de Nimes (Amsterda) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterda) by Selectionneurs.comTenue de Nimes by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit onverwoestbare geloof in de alomtegenwoordigheid van denim vormt dan ook het uitgangspunt voor de boutique zelf, die is opgezet om als baken te fungeren voor alle believers. De boutique is even permanent als veranderlijk. De puurste vormen van denim immer als constante factor, zodat iedereen ten alle tijden weet dat ze hier terecht kunnen voor een jeans die bij henzelf en hun levensstijl past. Vanuit die berusting wordt er vervolgens gezocht naar aanvullende menswear -tops, footwear en accessoires- die de basis filosofie van tijdloosheid, zekerheid en betekenis die denim en de daarmee gecreëerde items hebben versterken en de drager dezelfde berusting en voldoening kunnen bieden.

Daarom wordt er zowel voor de jeans als voor de rest van de collectie het vertrouwen gegeven aan producenten en merken die dichtbij de essentie van het product staan, die dezelfde zekerheid bieden als het aankomt op de kwaliteit, authentieke details en draagplezier. Voor jeans kwam deze kruistocht uit bij namen zoals een van Menno’s persoonlijke favorieten uit de Japanse denim scene Momotaro, Japan’s oudste denim-label Big John, de echte Americana-labels Double-RL, LeeLevi’s Vintage ClotingEdwin, Tellason, en Raleigh. Andere mooie namen zijn het Scandinavische Acne, het Britse Tender Co, het fameuze Canadese denim-label Naked & Famous en de beter bekende labels Nudie Jeans en G-Star. Je begrijpt het inmiddels, zelfs voor de meest door de indigo geverfde gelovige is hier een passende jeans te vinden.

 

Tenue de Nimes by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.comTenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

Tenue de Nimes (Amsterdam) by Selectionneurs.com

 

 

 

 

 

 

 

 

De namen die hen mogen steunen komen uit alle hoeken van de wereld, maar zijn geroemd en gekend vanwege hun eigen specialiteiten. Footwear van het Britse Grenson, Outerwear van het geliefde Nigel Cabourn (zie hier waarom, en ja ze hebben ook Menno’s favoriete non-jeans item: de Sir Edmund Hillary Mount Everest Expedition Parka), nog meer outerwear van Elvine en Woolrich, originele Bretonse knits van Armor Lux,  vergezeld door de folkloristische knits van Morrison Howlin, accessoires van The Hill-Side, en de Scandinavische interpretatie van rugged chino’s en shirts door het Deense Libertine Libertine zijn slechts een aantal voorbeelden van hen die zijn gezegend.

Veelvuldig zoeken ze bij de Tenue de Nîmes echter ook  zelf de samenwerking met producenten om relikwieën te produceren die alles vertegenwoordigen waar dit denim-bedevaartsoort voor staat. Denk aan limited editions van jeans die zijn gemaakt van de meest zeldzame en kwalitatief hoogwaardige selvedged denims de er op deze aardbol nog te vinden zijn en geproduceerd met authentieke en ambachtelijke technieken. Dit geldt echter ook voor non-jeans items, zoals de zeer geslaagde Grenson x Tenue de Nimes Wingtip Brogue.

 

Een ander mooi voorbeeld is een nog te verschijnen colab (PRIMEUR) met de Japanse Denimkeizers van Momotaro, die voor Tenue de Nîmes slechts 17 paar jeans produceren als cadeautje voor hun aanstaande verjaardag, daar er simpelweg niet meer van het bijzondere selvedged denim-doek bestaat dat hiervoor wordt gebruikt. Inmiddels weten ze waarschijnlijk zelfs al welke kleur ze gaan worden als als we kijken naar de Facebook-conversatie die ontstond nadat ze de nevenstaande sample hadden gepost. Een soort co-created Tenue de Nîmes colab.

Truly next generation menswear-retailing by a denim sanctuary. Cool.

 

 

Check absoluut Tenue de Nîmes’ website, de blog en zeker ook het online magazin Journal de Nimes om jezelf te bekeren.

 

TENUE DE NÎMES

Brands: The Flat HeadMomotaro, Rampuya, Big John, Edwin, Tellason, Trailerwear by Penfield, Grenson, The Hill-sideAcneWoolrich, Levi’s Sunset, Levi’s Vintage Clothing, Naked & Famous, Glory Park, Howlin by Morrison, Nigel Cabourn, Lee, Libertine Libertine, Nudie Jeans, Polo by Ralph Lauren, RRL, Armor Lux, Merz B. Schwanen, YMC basics.

 

MONDAY            12-18

TUESDAY           10-18

WEDNESDAY    10-18

THURSDAY        10-21

FRIDAY               10-18

SATURDAY        10-18

SUNDAY              13-18


ELANDSGRACHT 60
1016 TX AMSTERDAM
+3120 3204012

INFO@TENUEDENIMES.COM

TENUE DE NÎMES@Twitter

TENUE DE NÎMES@Facebook


Grotere kaart weergeven

© Selectioneurs.com – All images pictured here are property of Selectioneurs.com, unless stated otherwise, and may not be used by third parties without our explicit prior consent.